Yapay zekalı video oluşturma sistemleriyle dolandırıcılık yapıyorlar – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri
Amerikalı milyarder Elon Musk, eski ABD başkanı Donald Trump ve Amazon CEO’su Jeff Bezos gibi ünlü kişilerin görüntülerine sahte ses ve yüz ifadeleri eklenerek, daha fazla ve daha fazlasını içeren video oluşturma sistemleri kullanılarak yüzbinlerce dolar değerinde dolandırıcılık yapılıyor. yapay zekanın daha da gelişmesi.
Son zamanlarda yapay zeka video oluşturma ve ses manipülasyon sistemleriyle dolandırıcılığın yeni bir aşamaya girdiği gözlemleniyor.
Bu sistemler insanların bankacılık bilgilerini ve yatırımlarını çalmak için kullanılırken, suçlular da kurbanlarını “deepfake” adı verilen, manipüle edilmiş ses ve görüntüler içeren bir yöntemle tuzağa düşürüyor.
Bu yöntemleri kullanan dolandırıcılıkların hedefi genellikle kripto para birimiyle ilgilenen ancak interneti güvenli kullanma konusunda sınırlı bilgiye sahip olan yaşlı yetişkinlerdir.
Bu sahte videolar aracılığıyla insanlardan, ünlü isimlerin “hızlı getiri vaat eden radikal yatırım fırsatları” sunduğu, var olmayan şirketlere yatırım yapmaları ve ekonomiden bahsetmeleri isteniyor.
Videolar aracılığıyla hedeflenen kişilerden bu yatırımlardan faydalanabilmeleri için belirli hesaplara para göndermeleri isteniyor ve karşılığında kendilerine gönderilen para karşılığında daha fazla kazanç elde edecekleri vaat ediliyor.
Çok düşük bütçelerle oluşturulabilecek videolar dakikalar içerisinde hazırlanıp Facebook, Youtube gibi popüler uygulamalarda reklam olarak yayınlanabilmektedir.
Ünlü kişilerin aksanlarının taklit edilebildiği görsellerde, insanları kandırmak amacıyla sahte haber sitesi grafikleri ve logoları kullanılabiliyor.
Tespit edilen 2.000’in üzerinde “deepfake” videoyla bu dolandırıcılık yönteminde Musk’ın ön sıralarda yer aldığı iddia ediliyor.
Öte yandan uzmanlar, “deepfake” videoların “tamamen mükemmel” olmasa da her geçen gün geliştiğini ve daha inandırıcı hale geldiğini söylüyor.
Siber güvenlik firması CTM Insights’ın kurucusu Lou Steinberg, New York Times’a yaptığı açıklamada, organize suç örgütlerinin bu teknolojiyi kendi amaçları doğrultusunda kötüye kullanabileceklerini fark etmeleriyle bu yönteme başvuranların sayısının her geçen gün arttığını söyledi. .
“DEEPFAKE” DOLANDIRICILIĞINDAN YAKLAŞIK 700.000 $ KAYBETTİ.
New York Times’ın haberine göre 82 yaşındaki emekli Steve Beauchamp “deepfake” dolandırıcılığının kurbanlarından biri. Beauchamp, 2023 yılında Elon Musk’un “deepfake” reklamına aldanarak yatırımlarının çoğunu kaybetti.
Beauchamp, Musk’ın yüksek getirili bir yatırım fırsatından bahsettiği videoyu izledikten sonra dolandırıcılara yaklaşık 690.000 dolar gönderdiğini söyledi.
Steve Beauchamp, izlediği videodaki kişinin aslında Musk olduğuna inandığını söyledi ve durumu polise zamanında bildirmediği için pişmanlığını dile getirdi.
Bu yöntemle dolandırılanlar arasında çok uluslu şirketlerin çalışanları da yer alıyor.
Nature’ın haberlerinde ayrıca Güney Afrikalı ürolog Kgomotso Mathabe ve Hintli doktor Viswanathan Mohan’ın hikayeleri de yer alıyor.
Mathabe, birçok dolandırıcılık kurbanından rahatsız olunca, deepfake görsellerinin bir internet reklamında kullanıldığını fark etti.
Reklamda kendi görseliyle yeni bir ilacın reklamının yapıldığını iddia eden Mathabe, izleyicilerin hesap bilgilerinin çalındığı bir siteye yönlendirildiğini söyledi.
Hintli doktor Viswanathan Mohan da, kendisinin yüzünü kullanarak internette oluşturulan ve bilmediği bir dilde uzman tavsiyesi veren bir videoyla insanların dolandırıldığını keşfetti.
Mohan, bu görüntünün sadece itibar cinayeti olmadığını, aynı zamanda hukuki sorunlar da yarattığını gözlemledi.
Facebook ve Youtube müdahale etti
New York Times, söz konusu reklamlarda yüzü kullanılan Avustralyalı milyarder madencilik operatörü Andrew Forrest’in de Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi Meta’dan şikayetçi olduğunu yazıyor.
Facebook’taki sahte reklamların “masum kullanıcıları kötü yatırımlara” çektiğini söyleyen Forrest’a yanıt, “şirketin, platformundaki sahtekarlığı tespit etmek için otomatik algılama sistemleri eğittiğini” açıklamak oldu.
Deepfake’in yaygınlaştığı bir diğer platform olan Youtube ise 15,7 milyondan fazla kanalı ve 8,2 milyon videoyu kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırdığını duyurdu.
Şirket ayrıca içerik oluşturucuların gerçekçi içerik oluşturmak için yapay zekayı kullandıklarında bunu açıklamalarını da zorunlu kıldı.