Güncel Haberler

Netflix, Oscar Wilde’ın “Dorian Gray’in Portresi” filmine modern bir yorum getiriyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

“The Greys” başlıklı dizi, Viktorya dönemi Londra’sından ziyade modern güzellik endüstrisinde geçiyor.

REKLAM

Netflix, Berlanti Productions ve Warner Bros Television iş birliğiyle Oscar Wilde’ın klasikleşmiş eseri “Dorian Gray’in Portresi”ni modern bir yorumla canlandırmaya hazırlanıyor.

“The Greys” başlıklı dizi, Viktorya dönemi Londra’sından ziyade modern güzellik endüstrisinde geçiyor.

Dorian Gray ve Basil Hallward karakterleri, Doran ve Basil Gray adlı kardeşler olarak yeniden yaratıldı. Ancak romanda Basil, Dorian’a aşık olan ve onun portresini yapan bir sanatçıdır.

Bu nedenle Wilde’ın romanındaki iki ana karakterin kardeş olarak yeniden kurgulanmasının romandaki homoerotik temaların çoğunu ortadan kaldırdığına dair argümanlar ortaya çıkmıştır. Ayrıca Deadline’ın bildirdiğine göre Dorian’ın adının “Doran” olarak değiştirilmesinin, karakterin cinsiyet değiştirilmiş bir versiyonu olabileceğini de ima etti.

“Dorian Gray’in Portresi”nde homoerotik içeriğin çıkarılması, eserin önemli tarihsel bağlamının göz ardı edilmesi anlamına gelir. Wilde, birçok klasik edebi eserinin yanı sıra eşcinselliği nedeniyle ahlaksızlığa mahkum edilmesiyle de tanınan, 19. yüzyılda yaşamış İrlandalı bir eşcinsel yazardır.

Wilde’ın mahkûmiyetine yol açan davalarda “Dorian Gray’in Portresi”, Wilde’ın ahlaki karakterinin kanıtı olarak sunuluyor.

O zamanlar Wilde’ın romanı, homoerotik temaları nedeniyle tartışmalara yol açtı ve daha sonra W. H. Smith, romanın ilk yayınlandığı derginin tüm kopyalarını geri çekti.

Roman ilk olarak 1890’da Lippincott’s Monthly Magazine’de yayımlandı ve daha sonra 1891’de tamamı yayımlandı. Wilde’ın dergiye gönderdiği orijinal metinden 500 kelime, yayınlanmadan önce Lippincott tarafından kaldırıldı.

Hikayenin editörü J.M. Stoddart, Basil’in hiçbir kadını sevmediğini ve Dorian’a “romantik bir duyguyla” hayran olduğunu itiraf ettiği sahnelerin çıkarıldığını söyledi.

“Dorian Gray’in Portresi”nin bölümleri silinmiş orijinal versiyonu 2011 yılında Belknap Press tarafından yayımlandı.

Ek kaynaklar • Son kullanma tarihi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu