Deniz fenerine memur aranıyor – Mahmut Şenol – Son Dakika Pazar Yazıları Yeni
Kanada’nın doğusundaki Atlantik Okyanusu ile batısındaki Pasifik Okyanusu’nun 243 bin kilometrelik kıyı şeridi, yeni deniz feneri yetkilileri göreve gelene kadar Allah’a bırakılacak.
Dünyanın en uzun sahil şeridine sahip uçsuz bucaksız ülkenin okyanusunda deniz trafiğini yönlendiren ve yönlendiren 750 deniz fenerinden 50’si, fener müdürü olmadığı için yönetilemiyor, diğerlerini ise sahil güvenlik uzaktan yönetiyor.
Deniz feneri bekçilerinin bir kısmı ömrünün sonunda emekli olunca, bir kısmı da sağlık veya psikolojik sebeplerden dolayı işten ayrılınca, boşalan kadroların bir an önce doldurulması zorunlu hale geldi. Farlar gözetimsiz kalacak gibi değil!
YETERLİ SORU YOK
Bu acil ihtiyaç nedeniyle Kanada Federal Sahil Güvenliği ve Okyanuslar Ajansı geçtiğimiz günlerde bir duyuru yaparak balıkçıyı “el feneriyle aramaya” çıktı. Sabahtan akşama kadar ücra ve ıssız kumsallarda köpüren dalgaları seyrederek, gece boyu deniz fenerini gözetleyerek vakit geçirmek, yalnız, hayata küskün ve kenara çekilmek isteyen insanlara ayrılırken, buranın sahibini bulmak zorlaşıyor. deniz feneri. Bu nedenle yeterli başvuru olmaması nedeniyle çağrının süresi uzatıldı: Başvurular için son tarih 31 Aralık 2024.
Şimdilik, TV uzaktan kumandasının elektronik bir kontrol sistemi ile açılıp kapatılması gibi uzaktan kumandalı fenerlerin düzenli bakımı da bir zorunluluktur. Arıza durumunda sahil güvenlik gidip müdahale ediyor ama bu ağır bir sorumluluk.
MARTILAR SİZİN TEK DOSTUNUZDUR
Düşünün, deniz fenerlerinde görevlendirilecek subaylar gerekli eğitimi aldıktan sonra kayalıkların üzerinde dünyadan izole bir yere gidecekler ve hayatlarını orada geçirecekler… Buna sabır taşı denir. Yıllık 70.000 dolarlık maaş, emeklilik hakları ve sağlık sigortası cazip görünse de insanlardan uzak durmak kolay değil. Üstelik deniz feneri olmak sorumluluk gerektiren bir iştir. Sis durumunda sirenleri çalacaksınız, sadece denizde değil, alçak irtifa hava trafiğinde geçen uçak ve helikopterlere de eksiksiz seyrüsefer hizmeti vereceksiniz, meteoroloji idaresi ile koordineli çalışarak onları bilgilendireceksiniz. Bölgenin hava şartlarına göre kablosuz ve radyo iletişiminde anten hizmetini denetleyecek, kasırga, tsunami gibi felaketlerde deniz fenerinin çalışır durumda kalmasını sağlayacaksınız. Deniz fenerinin tüm bakımından siz sorumlu olacaksınız. Oradan hiçbir yere gidemezsiniz, martılar tek dostunuzdur.
Kanada’nın ilk deniz feneri 1734 yılında Nova Scotia’nın Doğu Kıyısı Eyaleti’nde inşa edildi. O zamandan beri inşa edilen tüm deniz fenerlerinin ilginç hikayeleri ve tarihleri var. Kitapları ve dergileri de yayımlanıyor. Aylık yayınlanan “Lighthouse Digest Dergisi” de bunlardan biri; Yalnızca Kanada’da değil, Amerika kıtasındaki balıkçılara ve deniz tutkunlarına ulaşıyor. Deniz fenerlerinin hikayesi baştan sona büyüleyici; Pek çok heyecan verici deniz ve yelken hikayesi içerir.
Dünyadaki ilk deniz fenerinin MÖ 7. yüzyılda Çanakkale’de bugünkü Kumkale mevkiinde, şimdiki Truva kalıntılarının bulunduğu eski limanın girişinde inşa edildiğini hatırlıyoruz. Bunlardan en ünlüsü dünyanın yedi harikasından biri olan İskenderiye Feneri’dir. 135 metre yüksekliğindeki yapı, M.Ö. 280 yılında inşa edildiğinde, 14. yüzyılda deprem adı verilen bir felaketle yıkılıncaya kadar tüm heybetiyle ayakta kalmıştı…
Bakalım Kanada deniz fenerlerinde yalnız kalmakla ilgilenen yeterli aday olacak mı?
FENDER’DA 14 YIL
Öte yandan, hafta sonu tatili olmadan, 7/24 fenerlerin açılıp kapatılmasını gerektiren yalnız meslek için “Aman başkası yok, kafamı dinleyeyim” diyenler de var. bu sorumluluk eşlerine aittir… İçlerinden biri de Caroline Wood’dur. 14 yıldır kocasıyla birlikte Pasifik kıyısındaki bir deniz fenerinde yaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Kanada’nın TRT’si sayılabilecek CBC Radyo’da bir haber programına konuk oldu ve muhteşem hayatını anlattı. Dünyanın kaos ve kargaşasından uzak yaşamanın mutluluğunu anlattı. “Gideceğim” diyenler için harika bir hayal ama kolay bir şey değil.
Ancak bu deniz fenerlerinin yalnızlığı, Arjantin’in Antarktika’ya doğru güney ucundaki Ushuaia şehrine 15 kilometre uzaklıkta bulunan İzci Deniz Feneri (Les Eclaireurs) ve Antarktika açıklarındaki Estados adasının yalnızlığı kadar olamaz. Antarktika. Bu yerler, İngilizce’de “hiçliğin ortasında” olarak adlandırılan, hiçliğin ortasında bir ıssızlıktır.
19. yüzyılın başında inşa edilen Estados deniz feneri o kadar terk edilmiş durumda ki, Fransız romancı Jules Verne’in 1905 yılında yayımladığı “Dünyanın Sonundaki Deniz Feneri” adlı eserine konu oldu. bilim kurgunun önemli isimleri. Romancı, romanının kahramanlarını bu ıssız deniz fenerine getirmeyi unutmadı.
Başta Sinop olmak üzere Anadolu kıyılarında 300’ün üzerinde deniz feneri bulunan Türkiye’nin edebiyatında deniz fenerleri konulu bir romana pek sık rastlamadığınızı görüyorum; Mehmet Anıl’ın “Geri Dönmemek” adlı romanı hariç.
İnsanın denizle ilişkisi karpuz kabuğuna bağlıyken deniz fenerine uzaktan bakması doğaldır.