Güncel Haberler

AZAT yerli kamikaze drone hizmete hazır

Türk savunma sanayii bünyesinde geliştirilen ve seri üretim aşamasına gelen FPV AZAT kamikaze drone, saha testiyle 4 ülkeden heyetlerin karşısına çıktı.

Son dönemde çeşitli savaş alanlarında kullanım örnekleri görülen FPV (First Person View) drone’lar, pilotun, drone kamerasından aldığı gerçek zamanlı görüntüyü sanal gerçeklik gözlükleri veya monitörler aracılığıyla görüntüleyerek uçağı yönlendirmesine olanak tanıyor. FPV drone’lar, pilotun drone’un uçuşunu ve çalışmasını sanki içindeymiş gibi deneyimlemesini sağlar. Bu sayede pilotlar drone ile hassas manevralar yapıp engellerin üzerinden rahatlıkla geçebiliyor.

İnsansız hava aracı üreticilerinden Robit Technology, bir süredir kamikaze kabiliyetine sahip dronelar üzerinde çalışıyor. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından AZAT FPV kamikaze drone seri üretime hazırlandı.

Talepleri dikkate alan Robit Teknoloji, 4 ülkeden heyetlerin katılımıyla teknoloji gösterimi gerçekleştirdi. Gözlüklü operatör tarafından kontrol edilen AZAT, belirlenen hedeflere ulaşarak üzerlerindeki patlayıcıları aktive ederek görevini başarıyla tamamladı.

Sessiz çalışan AZAT, 4 kilometreye kadar uçuş menziline sahip ve 15 dakika boyunca havada kalabiliyor. Değiştirilebilir anten seti ile farklı koşulların ihtiyaçlarına uyum sağlayabilen AZAT, milli kaynaklarla oluşturulan uçuş kontrol yazılımıyla görevini güvenle tamamlayabiliyor.

Üçlü koruma kalkanına sahip olan AZAT, GPS gerektirmeyen bir sistem tasarımıyla çalışıyor. Veri bağlantısı kesilse dahi operatör gözlüğü ile izlenebilmekte ve kontrol edilebilmektedir. Yapay zeka desteğiyle önceden belirlenen bir hedefe hiçbir bağlantı olmadan saldırabiliyor, hedef belirlenmediği takdirde ise kendi kendini imha edebiliyor.

AZAT’ın 500, 750 ve 1000 gram faydalı yük taşıyabilen versiyonları bulunuyor.

HEYETLERDEN “TAM OY” ALDI

Robit Teknoloji Elektronik Sistemler ve Saha Operasyonları Koordinatörü Ziya Cogen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AZAT FPV drone’un millilik oranının yüzde 80’e ulaştığını, milli yapılarla tasarlanıp üretildiğini vurguladı.

Saha testi kapsamında 3 farklı senaryoda uygulamalar gerçekleştirdiklerini anlatan Cogen, 4 ülkeden heyetin bunları gözlemlediğini söyledi. Cogen dedi ki:

“Testlerden ikisi başarılıydı. Biri anti-personel üzerinde yapılan patlama testiydi. İkincisi ise hava hedefini vurma testiydi.

AZAT o andan itibaren sahada işlevselliğini kanıtlamış bir ürün haline geldi. Bu testlerden önce defalarca sahada test edilmiş bir üründür. Bu testler doğrultusunda tasarımlarda revizyonlar yapılmıştır. Heyetlerin fikirleri saha çalışanlarından gelen öneri ve geri bildirimlerle geliştirildi. Artık AZAT, tasarımını ve hassasiyetini kanıtlamış bir üründür. Heyetlerimizden de tam not aldık. “Artık seri üretime hazır bir ürünümüz var.”

AZAT’ın FPV konseptine hazır bir ürün haline geldiğini ve hızlı bir şekilde montajının yapılabileceğini belirten Cogen, şu değerlendirmelerde bulundu:

AZAT’ın bataryası, mühimmatı, tasarımı, mekanik tasarımı, elektronik kartları ve bunların üzerinde çalışan yazılımları tamamen mühendislerimiz tarafından geliştirilmiş bir sistemdir. Geliştirilen uçuş kontrol panosundan bu mümkün.” Karttan, özel geliştirilen can güvenliği imha modülüne kadar birçok teknolojik alandaki alt bileşenler yerli olarak üretiliyor. AZAT, bu alanda ithal ürünlere izin vermeden, ülkemizde üretilip dünyaya ihraç edilen bir konsepti ticari olarak hayata geçirmeyi amaçlamaktadır. Bu, var olmayan türde bir uzaktan kumanda ve yeniden kullanılabilen gözlük ürünüdür. Önümüzdeki yıllarda tamamen millileştirmeyi hedeflediğimiz bir sistem.

Rakiplerine göre muharebe sahası için tasarlanan bu konsept ürün, gelecekte sürü drone’larına ve farklı hedef tiplerine göre çeşitlenecek. Karıştırıcıların altında çalışmak önemli bir beceridir. AZAT bu anlamda da operasyonel kapasitesini ortaya koymuştur.”

“GÜCÜN İHTİYACI NE OLURSA KARŞILANACAK”

Ziya Cogen, bu kadar hızlı drone’larda stabilizasyon sağlamanın zor olduğundan yüksek pilot becerisinin gerekli olduğuna dikkat çekerek, AZAT’ın yazılım, elektronik ve stabilizasyon sistemlerinin, kullanıcının kısa bir eğitim süresiyle, çok fazla kayıp yaşamadan çalıştırılmasına olanak sağladığını söyledi. yük.

Dar ve zorlu arazide tehdit tespit edildiğinde AZAT’ın hızla sahaya konuşlandırılarak düşük risk ve maliyetle müdahale edilebileceğini anlatan Cogen, şöyle konuştu:

“Bugün anti-personel ve hava kaynaklı tehditlere yönelik mühimmat olarak iki tip patlayıcıyı test ettik. Bunun dışında anti-tank ve benzeri gibi farklı tipteki patlayıcılarla da çalışmamıza olanak sağlayacak. Yaklaşık 1 kilograma yakın patlayıcı yükleme kapasitesiyle burada hemen hemen her türlü patlayıcıyı kullanabiliyoruz.” “Çoklu cephane kullanma konseptiyle 3 cephane taşıyabiliyor.”

AZAT için birçok ülkeyle ihracat görüşmeleri yürüttüklerini belirten Ziya Cogen, şöyle konuştu: “AZAT ilk ihracatını yapmak üzere, dolayısıyla Türk savunma sanayisine FPV drone ihraç eden ilk firma olmayı hedefliyoruz.” dedi.


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu