Aşırı sıcaklara karşı uzmandan önemli uyarı! “Gecikirse acil bakım gerektirir…”
Uzman, yaz döneminin gelmesiyle birlikte sıklıkla karşılaşılan sıcak çarpmasının (hipertermi) büyük bir rahatsızlık olduğunu ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Dr. Özkan Akyol, yaz günlerinin gelmesiyle birlikte meydana gelen sıcak çarpması hakkında bilgi verdi.
Bir uzman sıcak çarpmasının ne olduğunu açıklıyor. Özkan Akyol, şunları söyledi: “Güneş çarpması veya güneş çarpması olarak da bilinen hipertermi, genellikle yüksek sıcaklıklara uzun süre maruz kalma veya yoğun bir şekilde maruz kalma sonucu, ısı düzenleme mekanizmalarının yetersiz olması nedeniyle bireyin vücudunun aşırı ısınması durumuna verilen addır. Isıya bağlı yaralanmaların en ciddi ve ciddi türlerinden biri olan sıcak çarpması, insan vücut sıcaklığının 40. °C veya üzerine çıkması durumunda ortaya çıkabilir. Sıcak çarpması, acil tedavi ve müdahale gerektirir. kişinin beyninde, kalbinde, böbreklerinde ve kas dokusunda hızla kalıcı hasara neden olabilir ve ciddi komplikasyon veya ölüm riskini artırabilir” dedi.
“DOĞRU BİR İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ”
Uzman, sıcak çarpmasının belirtilerini doğru anlamanın önemli olduğunu vurguluyor. Dr. Akyol, şunları söyledi: “Yüksek sıcaklık ve nem nedeniyle vücut ısısının düzenlenememesi nedeniyle bazı rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Sıcak çarpmasının belirtileri şunlardır: kas krampları, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, davranış bozuklukları, sinirlilik, soluk ve sıcak cilt, aşırı terleme (daha sonra azalır), mide krampları, kusma, mide bulantısı, bilinç kaybı, halüsinasyonlar, nabız hızlanması. Hasta serin ve havalandırılan bir yere alınır. Giysiler çıkarılır. Sırtüstü yatarken kollar ve bacaklar kaldırılır. Mide bulantısı yoksa ve bilinç durumu açıksa, su ve tuz kaybını telafi etmek için 1 litre su, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz, sıvı veya soda karışımı içirin. Güneş gözlüğü ve şemsiye başta olmak üzere güneş ışınlarından koruyan aksesuarlar kullanılmalıdır. Hafif, hafif, mevsim şartlarına uygun ve terlemeye neden olmayan kıyafetler giyilmesi tavsiye edilir. Bol sıvı tüketilmelidir. Vücut temiz tutulmalıdır. Her öğünde yeterli miktarda yiyecek yemelisiniz. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçının. Kapalı mekanların belirli aralıklarla havalandırılmasına özen gösterilmeli” dedi.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Hipertermi tedavisine değinen uzman Dr. Dr. Akyol, şunları söyledi: “Güneş çarpmasının tedavisi, bireyin beyin ve hayati organlarına gelebilecek hasarı önlemek veya azaltmak için vücudun mümkün olan en kısa sürede normal sıcaklığa soğutulmasına odaklanır. Kişi soğuk suya daldırılır. Soğuk veya buzlu suyla banyo yapmanın vücut ısısını hızla düşürmenin en etkili yolu olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Birey soğuk suyla ne kadar erken temas ederse ölüm ve organ hasarı riski o kadar düşük olur. Soğuk suya daldırmanın mümkün olmadığı durumlarda sağlık hizmeti sağlayıcıları buharlaştırmayı kullanarak vücut ısısını düşürmeye çalışabilir. Bir kişinin vücudundaki soğuk suyu buharlaştırarak cildi serinletebilir. Bir kişinin vücut ısısını düşürmek için buz paketleri veya özel soğutma battaniyeleri kullanılabilir. Özellikle kasık, boyun, sırt ve koltuk altlarına buz paketleri yerleştirilebilir. Titremelerin meydana geldiği durumlarda titremeyi durduracak ilaçlar verilebilir. Vücut sıcaklığınızı düşürmeye yönelik tedaviler üşümeye neden oluyorsa doktorunuz bir kas gevşetici reçete edebilir. “Normal koşullar altında titreme, bireyin artan vücut sıcaklığına verdiği tepkidir ve hipertermi durumunda tedaviyi daha az etkili hale getirebilir” dedi. (İHA)