Dikkatli olun, ciddi sorunlara yol açabilir! Kendinizi ülserden korumanın yolları
Gastroenteroloji uzmanı Dr., ülserlerin mide veya duodenum gibi sindirim sistemi organlarının iç yüzeyindeki açık yaralar veya doku sızıntıları olduğunu söylüyor. İbrahim Yılmaz, mide sağlığını tehdit eden bu hastalıktan korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
“KANAMA VE AĞRILI YARALARA NEDEN OLUYOR”
En sık görülen ülser türlerinin mide (mide) ülseri ve duodenum ülseri olduğunu vurgulayan Dr. Yılmaz, “Ülser, mide ve onikiparmak bağırsağını sindirim enzimlerinden koruyan mukus tabakasının azalması sonucu oluşur ve sindirim asitleri bu korunmasız tabakalara zarar vererek kanamaya, ağrılı yaralara yani ülser oluşumuna neden olur” dedi.
“AŞIRI BAHARATLI YİYECEKLER VE ASİTLİ İÇECEKLER MİDEYİ TAHRİŞ EDEBİLİR”
Uzman, bazı gıdaların mideyi tahriş ederek ülseri tetikleyebileceğini veya mevcut ülser semptomlarını kötüleştirebileceğini belirtti. Yılmaz, bunların arasında aşırı baharatlı yiyecekler, asitli içecekler (kahve, çay, kola ve gazlı içecekler), alkollü içecekler, turşu, sirke gibi asitli yiyecekler, kızartılmış veya çok yağlı yiyeceklerin bulunduğunu söyledi.
ÜLSERE NEDEN OLAN HATALAR
Uzman Dr. Yılmaz ülsere neden olan bazı hataları şöyle sıraladı:
“Düzensiz güç kaynağı: Öğün atlamak veya uzun süre aç kalmak mide asidini arttırıp mukozayı tahriş edebilir.
Sigara içmek: Nikotin mide asidini arttırarak ülser riskini artırır.
Ağrı kesicilerin aşırı kullanımı: Özellikle steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) midenin koruyucu tabakasına zarar verebilir.
Genetik yatkınlık, alkol, kahve alışkanlığı ve kortizonlu ilaçlar: Diğer olası nedenler arasında genetik yatkınlık (kalıtım), kortizon tipi ilaçlar, alkol, kahve alışkanlığı ve çevre kirliliği sayılabilir.
“STRES DE ÜLSERE NEDEN OLABİLİR”
Uzman Dr. Yılmaz, şunları söyledi: “Stres midede asit üretimini artırarak mukozayı da zayıflatabiliyor. “Ayrıca düzensiz beslenme alışkanlıkları ve stres nedeniyle sağlıksız gıdalara başvurmak da ülseri tetikleyebiliyor” dedi.
HASTALARA YÖNELİK BESLENME ÖNERİLERİ
Ülser hastalarına önerilen beslenmenin mideyi tahriş etmeyen ve asit üretimini artırmayan gıdalardan oluşması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz şu önerilerde bulundu:
“Küçük ve düzenli öğünler yiyin. Sıcak, hafif yiyecekleri seçin. Yağ oranı düşük ve sindirimi kolay yiyecekler tüketin. Sağlıklı, planlı ve programlı bir beslenmeyi benimseyin. Bu nedenle kızartılmış, aşırı şekerli, tuzlu ve yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun. Bol miktarda sıvı tüketin. Aşırı kafein tüketimi ülserleri tetikleyebileceğinden çay ve kahve tüketiminizi azaltın. Hafif, buharda pişmiş yemekler yiyin. Daha küçük, daha sık porsiyonlar yiyin. “Midenizin uzun süre boş kalmaması için ara öğünleri ihmal etmeyin.”